Hoe en waar kunt u sparen
Home » Spaarvarianten

Spaarvarianten

Er zijn vele varianten van spaarvormen die ontstaan zijn uit de twee standaard vormen, spaarrekening en spaardeposito. Hiervan worden er een aantal toegelicht.

Automatisch sparen

Mocht u met vaste regelmaat een bepaald bedrag willen sparen van uw vaste inkomsten, dan is het een optie om automatisch te sparen. Automatisch sparen houdt in dat met de regelmaat van een bepaalde termijn een gekozen bedrag overgeschreven wordt van de rekening waarop u uw inkomsten ontvangt naar uw spaarrekening. Dit geeft u de mogelijkheid om een mooi spaarbedrag op te bouwen, zonder er erg in te hebben.

Online sparen

Het is mogelijk om geld op uw spaarrekening volledig te beheren via het internet. U kunt wijzigingen online doorgeven en u kunt uw afschriften online opvragen. Doordat banken minder kosten hoeven te maken voor klanten die sparen via internet, kunnen banken internet spaarders een hoger rentepercentage bieden dan spaarders met een andere spaarrekening.  

Beleggen & sparen

Er zijn spaarvormen op de markt waarbij sparen en beleggen gecombineerd worden. Bij het zogenaamde AEX sparen wordt sparen en beleggen gecombineerd en stijgt of daalt het rentepercentage dat u over uw spaarkapitaal ontvangt mee met de koers van de beurs. U profiteert niet zoveel van een stijgende beurskoers als bij een reguliere belegging, daar staat tegenover dat u er van verzekerd bent dat u ook bij een daling op de beurs in elk geval uw inlegbedrag terug krijgt.

Combi sparen

Een tweede optie is het combi-sparen. Hierbij kunt u van uw spaarbedrag op hetzelfde moment een deel beleggen en een deel sparen. De verhouding tussen beleggen en sparen kan op elk wenselijk ogenblik aangepast worden.